Familie opstelling

Deze methode, ook wel systemisch werk genoemd, wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de verborgen dynamieken en onopgeloste problemen binnen een familiesysteem die mogelijk bijdragen aan emotionele, relationele of psychologische problemen bij jou als individu.

In een 1-op-1-familieopstelling werken we samen zonder de aanwezigheid van andere deelnemers. De begeleider hierin vervult vaak de rol van representant voor verschillende familieleden of elementen die relevant zijn voor jouw situatie. De opstelling begint met een korte intakegesprek waarin de vraagstelling, achtergrond en het doel van de opstelling besproken wordt.

Tijdens de opstellingssessie worden fysieke objecten, symbolen of visualisaties gebruikt om familieleden of belangrijke elementen te vertegenwoordigen. Jij als vraagsteller plaatst deze representanten intuïtief in de ruimte, wat een beeld creëert van de onderlinge verhoudingen en dynamieken binnen het familiesysteem. De vraagsteller observeert en ervaart vervolgens deze opstelling, waarbij opkomende emoties en inzichten worden onderzocht.

De begeleider kan tijdens de sessie interventies voorstellen om bepaalde dynamieken te verschuiven of negatieve patronen te doorbreken. Na afloop van de opstelling vindt er een nabespreking plaats waarin de opgedane inzichten verder worden besproken en toegepast op het dagelijks leven van de vraagsteller.

Het uiteindelijke doel van een familieopstelling is om onbewuste verstrikkingen en patronen zichtbaar te maken, zodat jij nieuwe perspectieven kan ontwikkelen en eventuele emotionele of relationele problemen kan aanpakken.